
Big Data Hakkında Bilgiler
Günümüzde teknoloji ile ilgilenenlerden sıkça duyulan kavramlar arasında büyük veri yani big data da vardır. Artık internet çağında olmamız ile interneti kullanan herkesin büyümesi ve gelişmesine katkıda bulunduğu bu büyük veri; gözlem, araştırma, blog, arama motoru, forum, sosyal medya ve daha birçok kaynaktan elde edilmektedir. Bu veriler ile anlamlı ve işlenebilir bir hale getirilmiş biçimine big data denir. Şimdi sizlerle big data ile alakalı olarak merak ettiğiniz konulara göz atacağız.


Big Data Nedir?
Artık yeni çağında gelmesi ile günümüzde bilgi toplumunun unsurlarının da hayatın her alanı içerisinde görmek oldukça mümkün. Çoğumuzun cebinde akıllı cep telefonu, evinde bilgisayarı ve tüm firmalarda bilgi teknolojileri yönetimi yapan birimler bulunur. Fakat bilginin kendisine bakıldığında o kadar görünür olmadığını fark ediyoruz. Peki bilgisayarların insan hayatına girmesinden yarım asır sonra bilgi miktarı anlamlı ve özel bir nitelik kazanacak şekilde toplandı mı? Evet, günümüzde artık sadece bilgi miktarı değil, aynı zamanda bilgiye erişim hızı da oldukça arttı. Nicelik olarak değişiklikler olması ile birlikte niteliksel değişikliği de ortaya çıkarmıştır. Verinin anlamlı bir bütün halinde toplanması ilk olarak astronomi ve genetik alanında gerçekleşmiştir. Büyük veri kavramı yani Big Data ise ilk olarak bu alanlar içerisinde kullanılmaya başlanmıştır. Sonrasında bu kavram her alan için kullanılmaya başlanmıştır. Büyük veri artık hayatımız içerisinde her yerde kendini göstermektedir. Örnek olarak; internet arama motoru olan Google’dan hastalıkların teşhisi ve tedavisi gibi bilgileri ya da internet üzerinden alışveriş yapabilme gibi her alanda büyük veri karşımıza çıkar.
Big data; toplumsal olarak yaptığımız medya paylaşımları, bloglar, video, fotoğraf, log dosyası ve ağ günlükleri gibi değişik kaynaklar içerisinde toplanan tüm verinin anlamlı ve işlenebilir şekilde dönüştürülmüş şekline verilen isimdir. Olduğu gibi ilişkisel veri tabanlarında tutulan ve yapısal olarak verinin dışında kalan, son dönemlerde ise çok da kullanılmayan, yapısal diyemeyeceğimiz veri yığınıdır. Artık yıkılmış olan yaygın bilişimci inancına bağlı olarak yapısal olmayan veri, değersizdir. Ama büyük veri bizlere bir şey gösterdi ve o da günümüzdeki bilgi çöplüğü diye adlandırdığımız olgu içerisinde mükemmel derece önemli, yararlı ve kullanılabilir hazine çıkışı. Big data; web sunucuların logları, sosyal medya yayınları, mikrobloglar, blog, iklim algılayıcıları ve internet istatistikleri, GSM operatörlerinden gelen arama kayıtları gibi büyük sayıda bilgiden meydana gelir.


Big Data Ne İşe Yarar?
Genel olarak big data, elde bulunan verileri en kullanışlı hale getirerek, işletme ve kurumların müşterileri hakkında olan görüşlerine yeni bir bakış açısı ortaya çıkarır. Kullanıcıya yeni kanallar açması için bilgi vermektedir. Bu noktada ise en faydalı bilgiye big data prensipleri ile hareket ederek, verinin en sade ve işlenebilir halini ortaya koymak gerekmektedir. Pek çok veri noktası karşılaştırması yapılarak, verilerin birbiri ile olan ilişkileri de ortaya çıkarılmaktadır. Bu ilişkiler sayesinde öğrenmemize yani daha akıllı kararlar almamıza olanak sunar. İşlemler yaygın olarak toplanan verilere dayanan bir yapı modeli içerisinde simülasyonlar ile çalıştırılır. Her seferinde veri noktalarında da yer değiştirilerek sonuçların nasıl etkilendiği de izlenmektedir.
Yakın zamana karar veriler elektronik olarak tablolar ya da veri tabanları ile sınırlıydı. Hepsi çok düzenli şekilde görülmekteydi. Fakat çağın ilerlemesi ile artık veri denen kavram da çok karmaşık bir duruma gelmeye başladı. Veri genel olarak artık veritabanlarında videolara, fotoğraftan ses kayıtlarına kadar oldukça geniş bir alanı kapsamaya başladı. Tüm bu karmaşıklığın çözülmesi için de kendi yapıları altında big data yatırım yapmaktadır. Veriyi belli bir şekilde segmente bölerek, müşteri profil analizi de strateji olarak belirlenmelidir.


Big Data Hangi Alanlarda Kullanılır?
Big data, hayatımızın neredeyse her alanında kendine yer bulmaktadır. Bu sebeple kullanım alanlarında bir kısıtlama söz konusu değildir. Müşteri memnuniyeti için tek tip alışkanlıklarının izlenmesi ve şirketlerin yeni trendleri oluşturması için gibi birçok alanda big data kullanılır.
Örnek verecek olarak Netflix gibi uygulamalarda kullanıcılar için öneriler bulunur. Platformu kullanan herkesin izlediği ve tercih ettiği içerikler profilinde görünmektedir. Bu işlem ise tamamen big data ile meydana gelir. Bir kişinin hangi filmi durmadan ne kadar sürede izlediği ya da birden fazla bölüm izleyip izlemediğini big data verileri ile saptarlar.
Meta yani Facebook gibi büyük şirketler ise sosyal medya ve internette gezinen kullanıcılarına uygun reklam yerleştirmek için büyük reklam gelirleri sağlar. Bu reklamlar için de big data kullanılır. Elde ettikleri veriler ile kullanıcıların tercih ve beğenilerine göre karşılarına reklamları çıkarırlar.
Big Data’nın Hayatımıza Etkisi Nedir?
Peki big data neden bu kadar önemli? Veriler, dünyamızda ve yaşam tarzımızda görülmemiş oranda etkisi bulunur. Bu sebeple bu verilerin doğru bir şekilde kullanılması hem topluma hem de ticari organizasyonlara fayda sunar. Günümüz şartları ile veriler doğru işlendiği takdirde faydayı ve kazancı düşününce gelişmiş teknolojiyle beraber süreçte gayet olumlu sonuçlar görülür. Başka bir şekilde baktığımızda ise verilerin gizlilik ve güvenlik sorunu oluşturabilmesine dair araştırmalar da devam etmektedir. Bizler verileri bu şirketlere ve devletlere verirken, tüm mahremiyetimizi de aslında vermiş oluyoruz. Bu nedenle de devlerlerin bu verilere sahip olması artık büyük bir güç belirtisi olarak da kabul görmektedir.


Big Data ile Gelecekte Neler Yapılabilir?
İçinde bulunduğumuz big data çağında teknoloji girişimcileri, danışmanlık ve medya şirketleri büyük veri konusuna odaklanmıştır. Bu şekilde de yeni fırsatları kolayca yakalayabilmektedirler. Bulut barındırma çözümleri basitleştirildiğinde ucuzlayarak genele yayılmaktadır. Veri işleme konusunda ise ekonomik dengeler temelden değişim göstermiştir. Yakın gelecekte ise en önemli şey teknoloji piyasasının Büyük Veri yani Big Data üzerinden meydana gelecektir. Önümüzdeki beş yıl içinde bu pazarın elli milyar dolardan fazla rakamlara aşması beklenmektedir. Dünya genelinde yıllık veri hacmindeki büyüme %59 ve büyümenin artarak devam etmesi de beklenmektedir. Bu şekilde büyümenin merkezinde hem geleneksel hem de yeni veri kaynakları yatmaktadır. IDC dijital kayıtların sene sonunda 1.2 M Zetabytes’a ulaşacağını, önümüzdeki on yıl içerisinde de 44 katına çıkacağı tahmin edilmektedir.

