
Dünya Tarihini Değiştiren İcatlar
Tarih boyunca pek çok önemli icat ve buluş ile insanlık için önemli adımlar atılmıştır. Teknolojik icat ve buluşlar ile modern insan hayatına önemli katkıları görebiliriz. Günümüzde hala gelişen teknoloji olanakları ile yeni bir çağ içerisine girmiş bulunmaktayız. Peki teknoloji çağına girişimizi sağlayan ve buna ön ayak olan buluşlar nelerdir şimdi bunlardan bahsedelim.


Tekerleğin İcadı
Tekerleğin icadı oldukça eskidir. İzlerine ilk olarak Mezopotamya’da rastlanmış olup, tekerleğin nasıl bulunduğu merak konusudur. Tekerlek, kütüklerin yuvarlanarak ilerlemesi ile icat edildiği düşünülmektedir. Aynı zamanda tekerleğin üç noktadan yere temas etmesi için mekanizmaya sahip olduğu da bilinir. Sümerlerin kullandığı araba tekerlekleri zaman içerisinde dört tekerlek formuna gelmiştir. Araba ile atları kayış ile bağlayarak kullanmaya başlamışlardır. Zaman içerisinde de farklı pek çok formda kullanarak tekerlekler geliştirilmiştir.


Pusulanın İcadı
Pusula, ilk olarak mıknatıs taşı kullanılarak tasarlanmıştır. Denizciler küçük bir parça mıknatıs taşı ile çöü üzerine koyup suya bırakınca, çöpün Dünya’nın manyetik alan çizgileriyle aynı hizaya geldiğini görürler. Bir ucunda Kutup Yıldızını gösterdiğini de bu şekilde keşfetmişlerdir. Bu keşif sayesinde sonra pusula için diğer adım atılmıştır. Mıknatıs taşına uzun süre temas ettirilen demir ya da çelik iğneler ile kuzey güney olarak yönleri hizaya alınmıştır. Bu şekilde keşifleri devam etmiştir. İlk manyetik pusula Çin’in HAn Hanedanlığı döneminde gerçekleşmiştir. M.Ö. 206’dan beri kehanet için bir aygıt olarak görülmüştür. Sonrasında 11. yüzyılda Sonh Hanedanı Çinlileri tarafından seyir için bu cihazı benimsemiştir. Pusula Fransa’da ilk olarak 1200 yıllarında konuşulmaya başlanmıştır. 1207’de İngiltere ve 1213 yılında da İzlanda pusula keşfini yapmıştır. O dönemler pusulanın ilkel olarak yapısı bulunmaktadır. İlk önemli gelişmeyi gerçekleştiren isim ise Pierre de Maricourt olmuştur. İğne mile geçirilip, yanı saydam ve derecelendirilmiş bir kutu içerisine yerleştirilmiştir.


Matbaanın İcadı
Kültürel, bilimsel, sosyal ve siyasi açıdan önem arz eden gelişmeler arasında matbaa oldukça önemli bir noktadır. İlk olarak Çin’de kullanılmaya başlayan matbaanın geçmişi M.S. 1. ya da 2. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Harflerin ayrı olarak basıldığı teknik ise M.S. 11. yüzyıla geldiği zaman yaygınlaşmıştır. Bi Sheng isimli Çinli mucit tarafından bulunan matbaa, Japonya ve Kore ülkelerine ulaşmıştır. Ahşap kalıplar üzerinde harfler kazınarak tasarlanmıştır. Sonrasında baskı teknikleri ile geliştirilip günümüze kadar gelmiştir. Matbaa geçmişine bakıldığı zaman en önemli dönüm noktası 1440 yılındadır. Johannes Gutenberg tarafından baskı teknikleri bulunmuştur. Bu teknikler ile geleceğe önemli bir adım atılmıştır. Gutenberg’in keşfetmiş olduğu matbaa tekniği ilk Avrupa sonra da tüm dünyaya yayılmıştır. Bu buluş sayesinde eğitim imkanları da genişlemiş ve beraberinde yeni bir dönem açmıştır.


Elektriğin İcadı
Tarihte ilk olarak elektrikle ilgili olan fikir ise kehribar çubuğunu çuhaya statik elektrik üreten ve bununla saman tanelerini çekildiğini fark eden Yunan filozof Thales M.Ö. 600 yılında ortaya çıkmıştır. M.Ö. 300 yıllarında da Theophrastus, turmalin olarak tahmin edilen şeffaf bir taşın, hafif şekilde olan kütleleri kendine çektiğini fark etmiştir. Kayıt altına da bu şekilde alınmıştır. Tarih içerisinde ilk elektrik mucidi 1752 yılında yapmış olduğu deneyle Benjamin Franklin’dir. Bir uçurtma ve elektrik anahtarı ile yıldırım üzerinden kaynaklanmış olan elektrik kıvılcımını kontrol ederek icadını yapmıştır. Kimyasal olarak reaksiyonlar ile elektrik üretebilen ilk buluş ise 1800 yılında Alessandro Volta ile yapılmıştır. Bu keşif ile pozitif ve negatif yüklü iki konnektörün bağlanması sayesinde elektrik akımı üretilmiştir.


Telefonun İcadı
İlk telefon Alexander Graham Bell ve Charles Sumner Tainter tarafından geliştirilen bir radyofon isimli aygıttır. İki bilim insanı da bu aygıt ile ilk başarılı denemeyi 15 Şubat 1880 günü gerçekleştirmişlerdir. Verici Washington’da 13. Cadde’deki Franklin Okulu’nun da tepesine konulmuştur.
Tainter, ahizeyi eline almış ve konuşmaya başlamıştır. “Bay Bell… Bay Bell… Beni duyabiliyor musunuz? Beni duyuyorsanız lütfen pencerenin önüne gelip şapkanızı sallayın.” Sonra Bell, 14. Cadde’de bulunan laboratuvarının penceresine gelir ve elinde şapkası vardır. Bir an durduktan sonra şapkasını sallamaya başlar.


Arabanın İcadı
Otomobil ya da araba, tarihte ilk olarak yolcu ya da yük taşımak üzere düşünülmüştür bir icattır. Motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı olarak da açılımını yapabiliriz. Otomobil, yakıt ile çalışan bir motor ile hayvan gücü olmadan kullanılabilen, itme ya da çekme olmadan hareket edebilen ve yük taşıyabilen araçtır. Halk arasında ise araba olarak isimlendirilmiştir. Peki arabayı kim buldu diyorsanız Carl Benz diyebiliriz. Fakat 1770 yıllarında Nicolas Joseph Cugnot tarafından bir buharla çalışan topçu traktörü yapılmıştır. Aslında bu askeri kullanım için tasarlanmış bir araç olup, tam iki buçuk ton ağırlığındadır. İlk mucit olarak Cugnot geçmektedir. Aynı zamanda ilk kazayı yapan kişi de Cugnot olarak kayıtlara geçmiştir. Carl Benz ise 1885 yılında Benz Patent Motorwagen adlı arabayı üretmiştir. Bu araç aynı zamanda ilk benzin ile çalışan arabadır. Ama Benz’i ön plana çıkaran başka bir sebep vardır. Bu da 1886 yılında arabasının patentini almasıdır. Bu şekilde Benz’in kendisine ait tasarımı olan motorla çalışan ve üç tekerlekli araba herkesçe tanınmıştır. Sonrasında ise 1888’de seri üretime başlanmıştır.


Penisilinin İcadı
Penisilin ilk olarak 1928 yılında Londra’da yaşayan Alexander Fleming tarafından Penicillium notatum olarak küfte keşfedilmiş bir antibiyotiktir. İl olarak 1911 yılında bir İskandinavyalı tarafından tanımlanmış olması ile o yıllarda iyileştirici gücü bilinmiyordu. Sonrasında 1945 yılında Fleming sayesinde Nobel Ödülü kazanan Oxfordlu Florey ve Chain penisilinin kitle halinde elde edilebilmesini sağlamıştır.

