Kompresör Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

29 Nisan 2023

Kompresör çeşitleri birçok alanda kullanım imkanı sunan kaliteli ürünlerden biridir. Özellikleri bakımından hava ya da diğer gazları atmosfer basından yüksek basınçlara getirerek içerisinde sıkıştırmaktadır. Bu şekilde çalışan makineye de kompresör adı verilmektedir. Kullanımları bakımından oldukça rahat bir çalışma imkanı sunarlar. Şimdi sizlere kompresörler ile ilgi merak edebileceğiniz birçok şeyden bahsedeceğiz.

Kompresörlerin Kullanım Alanları Nelerdir?


Kompresör çeşitleri kullanımları bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Aslında birçok iş dalında hava kompresörü karşımıza çıkar. Petrol gaz gibi sıkıştırma işlemlerinde kompresör makineleri kullanılmaktadır. Kontrol ve işletme mekanizmaları içerisinde vakum çözümleri de sunarlar. Kontrol, sıkma ve işletme çalışmaları için kullanılabilir. Şekil verme, püskürtme ve baskı gibi çalışmalar için de hava kompresörleri kullanılabilmektedir. Bunların dışında taş, cam, kil gibi malzemelerin harmanlama ve karıştırma işlemlerinde kullanılabilirler. Taşıma ve kaldırma işlemleri için de işletme mekanizmaları ile beraber kullanılabilirler. Soğutma çalışmaları, dokuma tezgahları, sıvıları çalkalama, bağlama sıkma gibi işlemlerde de kullanılabilirler.

Kompresör Çeşitleri Nelerdir?


Birçok farklı kullanıma göre kompresör çeşitleri bulunmaktadır. Hepsi tasarımları bakımından oldukça kullanışlı ürünlerdir. Genel olarak çeşitleri arasında yağlı kompresör, yağsız kompresör, mini kompresör ve sessiz kompresör gibi ürünler bulunur. Hepsi kullanım şekilleri bakımından oldukça rahattır. Bunların dışında vidalı kompresör, şarjlı kompresör ve traktör kompresör gibi ürünler de vardır. Kompresör çeşitleri genel olarak kullanım alanlarına göre değişim sunar.

Yağlı Kompresör


Özellikleri bakımından yağlı kompresör modelleri pistonlu olarak tasarlanır. Yağlı kompresörler genel olarak ağırdır. Daha az şekilde hareket ettirilebilir. Aynı zamanda yağ ile yağlanan hava kompresörleri genel olarak büyük bir alana sahiptir. Fazla yer kaplamaları sebebiyle endüstriyel ortamlarda genel olarak yağlı kompresör modelleri kullanılır. Avantajları ise az bakım gerektirmeleridir. Teknik olarak herhangi bir sorun oldukça çözümleri oldukça basittir. Kullanım ömürleri uzun olması ile kullanıcılara rahatlık sunarlar. Yağlı hava kompresör çeşitleri kapsamlı yağlama özellikleri ile az miktarda gürültü ve ısı üretmektedir. Çok daha zor koşullar içerisinde ve ağır işlemlerde kullanımları kolaydır.

Yağsız Kompresör


Yağsız kompresör modelleri özellikleri bakımından ön yağmalı şekilde silindirler ve ara soğutucusu gibi yağlama araçları kullanmaktadır. Yağsız hava kompresör çeşitleri teknik açıdan yağ içermektedir. Fakat yağ hava ile temas etmemektedir. Bu sebeple yağsız hava kompresörü denir. Dezavantajları arasında yağsız hava kompresör modellerinin yağlı olanlara göre ses seviyesi fazladır. Aynı zamanda daha fazla ısı üretirler. Bunun dışında daha fazla bakım ihtiyaçları bulunmaktadır. Bakımları devamlı yapılmadığı takdirde daha kısa süre kullanım ömrü sunarlar. Ağır hizmet işlemleri için de kullanımları önerilmez. Kullanım alanları bakımından diş hekimleri ya da kalıntının sorun olduğu küçük atölyeler içerisinde kullanılabilirler. Endüstriyel olmayan alanlar içerisinde kullanıma uygundurlar. Evlerinizde kendin yap çalışmalarınız ve hobi işlemleriniz için de kullanımlarını sağlayabilirsiniz. Avantajları arasında daha küçük boyutta olmaları ilk sırada gelir. Hareket etmesi oldukça kolay ve rahattır. Yağ kalıntısı olmadan temiz havayı direkt olarak verir. Aynı zamanda manuel olarak yağlama yapmanıza gerek yoktur. Yağlı kompresör modellerinde çok daha uygun fiyattadır.

Mini Kompresör


Tasarımları bakımından daha küçük boyutlarda üretilmiş olan kompresör çeşitleri mini kompresör olarak adlandırılır. Basınçlı havanın gerekli olduğu alanlar içerisinde kullanılmak için üretilmişlerdir. Hava desteği sağlamak amacıyla ve pnömatik çalışma sistemleri ile kullanımları sağlanır. Havayı sıkıştırarak basınçlı şekilde kullanılması sağlanır. Aynı zamanda belirli bir oranda da kısmi vakum elde etmek ya da atmosfer içerisinde basıncın altına inmesinde kullanımları sağlanır.

Sessiz Kompresör


Sessiz kompresör çeşitleri de diğerlerinde olduğu gibi aynı çalışma şekline sahiptir. Çalışma şekilleri bakımından ise daha sessiz çalışma özelliğine sahiptirler. Sessiz kompresör modelleri oldukça kullanışlı olup, birçok alan içerisinde kullanıcılara rahat çalışma sağlar. Genelde medikal alanlar içerisinde daha yaygın kullanıma sahiptirler. Hastane, fabrika, ofis gibi gürültü istenmeyen alanlarda kullanımlarını sağlayabilirsiniz. Bu kompresör çeşitleri mekanik aksam sürtünmelerini en düşük orana indirerek kompresörün sessiz şekilde çalışmasını sağlar. Sessiz kompresör çeşitleri de kullanımları bakımından oldukça rahat bir çalışma sunacaklardır.

En İyi Kompresör Markaları Nelerdir?


Kompresör çeşitleri birçok markanın ürünlerine sahiptirler. Seçim aşamasında dikkat edilmesi gerekenlerden biri de marka faktörü oluyor. Kaliteli markaların ürünlerinden seçim yaparsanız daha uzun ömürlü bir çalışma sağlayabilirsiniz. Yağlı kompresör çeşitleri arasında Abac, Cora, Einhell, Fiac, Fini, Mytol ve Ozco gibi markalar bulunmaktadır. Yağsız kompresör çeşitlerinde ise Einhell ve Fini markalarının ürünleri vardır. Mini kompresör çeşitleri arasında ise Einhell ve Mytol markalarının ürünleri yer almaktadır. Sessiz kompresör çeşitleri arasında da Cora, Einhell, Fiac ve Mytol ürünleri bulunur. Hepsi kaliteli markalar olup, kullanım ömürleri de oldukça uzundur.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.