Zayıf Akım Kablosu Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

28 Nisan 2023

Elektrik sistemleri içerisinde pek çok kablo çeşidi yer almaktadır. Elektrik elektronik alanlarında kullanımlarını sağlayan bu ürünler ile bağlantı ve enerji aktarım işlemleri yapılmaktadır. Zayıf akım kabloları genel olarak bina içi uygulamalarda kullanılan çeşitlerdir. Bina içerisinde görüntü, ses, veri, CCTV, alarm, güvenlik, telefon gibi sistemlerinde zayıf akım kablosu ile bağlantıları sağlanmaktadır. Kablo gruplarında yer alan alçak gerilim kabloları, zayıf akım kablolarını da kapsamaktadır. 

Zayıf Akım Kablosu Nedir?

Elektrik kullanımı yaşadığımız modern çağ içerisinde bir ihtiyaç dahilindedir. Teknolojik cihaz ve araçların büyük bir bölümü elektrik ile çalışmaktadır. Elektrik kullanımda ise en önemli konu kablodur. Kablo olmadan elektrik kullanımını da pek mümkün değildir. Kablolarda birçok farklı ürün çeşidi bulunmaktadır Bunlar içerisinde de zayıf akım kablosu yer alır. Zayıf akım kabloları ise 1kV altı kullanımlar içerisinde genel olarak bina içi uygulamalarda tercih edilmektedir. Zayıf akım kablosu çeşitleri binanın ses, telefon, alarm, görüntü gibi alanlarında aktarım sağlar.

Zayıf Akım Kablo Neye Göre Seçilir?

Genel olarak kullanım alanlarına göre seçim yapılması gereken ürünlerdir. Kablo çeşitleri içerisinde zayıf akım kablosu bazı özellikler taşır. Ortamda bulunan kimyasal, yağ, nem gibi unsurlar için çeşitli koruyucu özellikleri olabilmektedir. Aktarımını yapacağı sinyali etkileyecek başka bir sinyal daha ortamda var ise ekranlama işlemi gerekebilir. Ekranlama türleri ise sinyal özelliklerine ve ortam koşullarına bağlı olarak yetkin kişiler tarafından oluşturulmaktadır. Ekranlamanın kalitesi için örgü kapama oranlarına da dikkat edilmesi oldukça önemli bir konudur.

Zayıf Akım Kablosu Çeşitleri

Zayıf Akım Kablosu Çeşitleri Nelerdir?

Çeşitleri içerisinde pek çok kablo türü bulunur. Hepsi kullanım alanı bakımından farklılıklar sunmaktadır. Tasarımları bakımından da oldukça kullanışlı ürünlerdir. Sizlere kısaca hepsinden bahsedebiliriz.

Fiber Kablolar

Fiber optik olarak bilinen bir fiber kablo çeşitleri, verileri elektrik sinyali olarak değil ışık sinyali ile gönderimi yapmaktadır. Fiber optik kablolar bant genişliği ve uzun mesafe veri taşıma özelliği ile ön plana çıkar. Elektrik parazitleri, nem ve sıcaklık gibi etkilere karşı dayanıklı şekilde üretilmişlerdir. Uzun mesafe veri aktarma işlemlerinde tam performans ve kayıpsız taşıma sunar. 

Yangına Dayanıklı Kablolar

Zayıf akım kabloları içerisinde de yangına dayanıklı olarak üretilen kablo modelleri bulunur. Bunlar dış kaplamalarında farklı malzemeler kullanılarak üretilir. Sebebi ise yangına dayanıklı bir izolasyon yaratılabilmesi içindir. Kullanımları bakımından oldukça yaygın şekilde tercih edilmektedirler. Diğer standart kablolara göre yangına dayanıklı kablo modelleri ile arasında çok fazla bir fiyat farkı da bulunmamaktadır. 

Ses ve Görüntü Kabloları

Ses ve Görüntü Kabloları

Genel yapıları bakımından ses kablosu ve görüntü kablosu modelleri ses, görüntünün bulunduğu her uygulama içerisinde kullanılabilmektedir. Stüdyolarda, yayın sektöründe, sahnelerde hassas iletimler meydana getirmektedir. Bu iletimleri  ise verilen çıkışının görüldüğü monitör ve verilerin çıkışının duyulduğu hoparlöre göre sağlar. Ses sistemi kablosu olarak da kullanılan ürünlerdir. Görüntü aktarım kablosu olarak kullanımları sağlanabiliyor olması ile pek çok alan içerisinde rahat çalışma imkanı sunarlar. Zayıf akım kablosu çeşitleri içerisinde veri aktarımı kesintisiz ve yüksek hızda yapmalarına olanak sunar. Ses ve görüntü aktarma kablosu birçok da çeşide sahiptir.

Kumanda Kabloları

Kumanda kablosu genel olarak elektrik panoları içerisinde kullanılan kablo türüdür. Kumanda kablosu çeşitleri elektrik enerjisini ve sinyallerini iletmek üzerine kullanılır. Ayıca kumanda kontrol kablosu olarak da bilinmektedirler. Bu kumandalar iki cihazı birbirine bağlama ya da güç kablosu olarak kullanmak için tercih edilmektedir. Kumanda kablosu ev içinde elektrikli eşyalar olmak üzere birçok alan ve sektörde kullanılır. Bunlar içinde taşıtlar, sanayi, üretim kontrolleri, telekomünikasyon gibi alanlar bulunur. 

Sinyal Kabloları

Sinyal kablosu çeşitleri arasında pek çok ürün modeli bulunmaktadır. Genel olarak kumanda panoları ile makineler arasında bir sinyal iletimi sağlamak için kullanılır. Elektrik güç ekipmanlarına düşük voltajlı sinyaller ileterek güçlerini ve fonksiyonlarını kontrol etmeye yarar. Aynı şekilde elektrik enerjisi iletimi ile iki elektrik cihazının birbirine bağlantısını da sağlamaktadır.

Koaksiyel Kablolar

Koaksiyel kablo çeşitleri yüksek bant genişliği ve yüksek kapasitans değerine sahip olan kablo modelleridir. Elektrik gürültünün ve darbelerin yoğun olduğu alanlarda kullanımları sağlanmaktadır. Bu kullanım alanları içerisinde televizyon, radyo, telefon ağı ve kamera gibi alanlar da yer almaktadır. Koaksiyel kablo dijital ve analog sinyalleri taşıyarak elektriksel gürültü ve darbelere karşı da koruma sağlamaktadır. Taşıma işlemini düşük kayıplar ile yapması için koaksiyel kablo özellikleri en önemli özelliktir. 

Telefon Kabloları

İnsanların birbiri ile iletişime geçebilmesi için telefon kullanılmaktadır. Bu telefonların bağlantısında da kablo kullanılması gerekmektedir. Sabit hatlı telefonlar için geçerli olan bir konudur. Telefon kabloları yüksek bakır tel kalitesine sahip olup, sinyal verimliliği bakımından da yüksektir. Toz, nem, aşırı sıcaklık gibi olumsuz durumlara karşı da dayanıklı yapıları bulunur. Sabit telefon hat kablosu telefon şirketleri tarafından evlerin dışlarına telefon ağ kutusunda bina girişine kadar getirilir. Sonrasında ev içerisinde istenilen yere kablo bağlantısı çekilmektedir. Ev içi bağlantı işlemlerini siz de kolayca yapabilirsiniz.

Yangın Alarm Kabloları

Yapıları bakımından yangın durumunda devreye girecek, yangın alarm, güvenlik sistemlerine enerji ve sinyal ileten kablo modelidir. Yangına ve durumuna karşı da yüksek direnç gösterdikleri için yangın durumunda belirli bir süre daha alevlerden etkilenmeme durumunu sunarlar. Yangın kablosu ile kaliteli kullanım da sağlayabilir, güvenli bir sistem meydana getirebilirsiniz. Sistemsel olarak yangın alarm kablosu da sizlere üstün performans imkanı sunacaktır. 

Kamera Kabloları

CCTV kamera kablosu olarak denilen kamera kabloları, güvenlik sistemlerindeki kameralar için kullanılır. Elektrik sinyali ileterek kameraların sorunsuz bir şekilde çalışmasını da sağlamaktadır. Güvenlik kamerası kablosu dışında da güç kablosu olarak da kullanılan bir kablo türüdür. İnsanların yoğun olarak bulunduğu bina, iç ve dış mekan olmak üzere birçok alanda kamera bulunur. Buralarda sistem kurulumunda kamera kablosu kullanılmaktadır.

Data ve Veri İletişim Kabloları

Yüksek hızda olan verilen iletiminde kullanılmak için üretilen data ve veri iletişim kablosu modelleri bulunur. Data kabloları iki yönlü olarak veri aktarımı yapabilmektedir. Veri kablosu iki veya daha fazla cihaz arasında görüntü, ses ve diğer veriler için birbirlerine aktarma işlemi yapar. Data kabloları ise sadece birbirleri ile uyumlu cihazlar arasında bu işlemi yapar. Yüksek hızda olan verilerin iletimini sağlamak için kullanılan kablo türleridir.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.